Projecten

Pilot EnergyBattle

 
EnergyBattle maakt energie besparen leuk en makkelijk

 

Waarom valt je energierekening altijd hoger uit dan je verwacht?  En hoe kun je energie besparen zonder dat je dure technische gadgets hoeft aan te schaffen? Doe mee aan de EnergyBattle! De EnergyBattle is een leuke en gemakkelijke manier om thuis met energiebesparing aan de slag te gaan. Aan de hand van tips en opdrachten ontdek je welke apparaten en installaties de meeste energie verbruiken. Met eenvoudige, slimme tips bespaar je zo 15% op je energierekening, met behoud van het wooncomfort! 

Met de EnergyBattle vragen we aandacht voor bewust energiegedrag. Door anders om te gaan met apparaten in huis en het doen van eenvoudige aanpassingen bespaar je eenvoudige energie. De groenste èn goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt!

EnergyBattle is een energiebespaarwedstrijd die bestaat uit een op maat gemaakte online omgeving én app. Gemeenten kunnen deelnemen met bewoners, scholen, bedrijven of hun eigen medewerkers.  Het energieverbruik van de deelnemers kunnen we bijhouden door het uitlezen van de slimme meter. Dat is een voorwaarde om deel te kunnen nemen. 

Om de wedstrijd zo optimaal mogelijk in te zetten is het belangrijk om te kijken hoe deze past in het duurzaamheidsbeleid. Daarbij kunnen we adviseren. Ook bieden we workshops op maat aan. Hoe kun je je organisatie duurzamer maken? We laten zien hoe je zoveel mogelijk structureel resultaat kunt bereiken met de wedstrijd. 

EnergyBattle – de voorbereiding

De eerste stap in de voorbereiding van een EnergyBattle is het gezamenlijk vastleggen van de doelstelling en wensen. 

  • Wie wordt de doelgroep? 
  • Wordt het één grote competitie of krijgt elke wijk zijn eigen competitie? 
  • Voeren we de competitie uit in de stookmaanden of kijken we juist naar het elektriciteitsverbruik in de zomer? 
  • Hoe lang loopt de wedstrijd? 
  • Kun je elke maand een prijs winnen of is er alleen een grote eindprijs?

Daarnaast kijken we naar de gewenste functionaliteit. De inrichting van de app en portal kan variëren van eenvoudige ranking met een energiemonitor en ingestelde alarmering tot een geavanceerd sociaal platform waar deelnemers badges kunnen verdienen met positief energiegedrag. Zo ontstaat uitgebreide interactie en een levendig platform. Zodra vast staat op welke manier de EnergyBattle wordt ingericht, kan het traject starten.

EnergyBattle – de uitvoering

De eerste stap is het werven van deelnemers. Wij kunnen hiervoor de uitnodigingen versturen per mail, waarmee de deelnemer zelf een account kan aanmaken in de online omgeving. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit zelf uit te voeren als gemeente en bijvoorbeeld nog te ondersteunen met flyers en posters. Hierbij geven we graag advies.

We maken voorafgaand aan de start afspraken over de communicatie. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning met social media berichten, maar ook het beantwoorden van vragen van deelnemers. Ook hiervoor geldt dat er verschillende mogelijkheden zijn.Zo kunnen wij ook de externe communicatie verzorgen; als gemeente wil je het goede voorbeeld geven en de EnergyBattle is hier heel geschikt voor. Het is in ieder geval goed om te weten dat de software van EnergyBattle op diverse manieren ondersteuning biedt voor het uitsturen van notificaties en berichten. Dat kunnen wekelijkse updates zijn, maar ook actuele alarmen of gewoon een berichtje zodra je een positie bent gestegen in de ranking. 

EnergyBattle – de afsluiting

Na afloop van de EnergyBattle is er natuurlijk een prijswinnaar. Dat is de deelnemer met de grootste besparing. De EnergyBattle wordt afgesloten met een einduitslag en een feestelijke eindafsluiting. Die kunnen wij verzorgen bijvoorbeeld met een presentatie waarin we de belangrijkste prestaties en resultaten op een rijtje zetten. Of een bijeenkomst voor de deelnemers over de vervolgstappen die ze willen nemen, zoals het isoleren van hun woning, het aanschaffen van zonnepanelen of het aanbrengen van HR++ glas. Dit laatste kan worden afgestemd met jullie energieloket en/of lokale aanbieders.

Tegelijkertijd kun je ervoor kiezen om de app en portal gewoon beschikbaar te laten voor de deelnemers. Zo hebben zij na afloop van de competitie nog steeds inzicht het energieverbruik en worden ze ook later nog gestimuleerd om energie te besparen. Onderzoek laat immers zien dat monitoring zo’n 5 tot 10% energiebesparing oplevert. 

Tenslotte kun je een volgend stookseizoen weer een EnergyBattle organiseren met nieuwe deelnemers. Door structureel te werken aan energiebesparing krijgt de wedstrijd ook lokaal steeds meer naamsbekendheid. En zo wordt energie besparen heel gewoon en iets wat iedereen doet.

Interesse?

Heb je interesse in een EnergyBattle? Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem gratis en vrijblijvend contact op. 

 

Richting Duurzaamheid                                            Shifft BV

Nienke Trap                                                               Stefan Versluis

nienke@richtingduurzaamheid.nl                           stefan.versluis@shifft.com

06-46132467                                                             076-3030728