Stories

Blog

De omslag naar een duurzame samenleving in volle gang. Steeds meer mensen, huishoudens, scholen, bedrijven en gemeenten bedenken dat ze anders moeten gaan handelen, werken, wonen en produceren. Elke dag bedenkt iemand; kan dit niet anders? Kan dit niet gewoon beter? 


Ik betrap mezelf erop dat ik continu met dit soort gedachten rondloop. Omdat ik elke dag bezig ben met duurzaamheid is het mijn tweede natuur geworden om kritisch te denken en te kijken naar alledaagse dingen en processen. Nu ik zo leef kan ik me bijna niet meer voorstellen hoe ik vroeger in het leven stond. Door het lezen van het boek BEGIN met duurzaamheid van Ilona Buddingh’-Maas herinnerde ik me hoe bij mij de omslag heeft plaatsgevonden. Zij beschrijft hoe je in vijf stappen je eigen visie ontdekt en je eigen verbinding maakt met duurzaamheid.

Halverwege de jaren ‘90 had ik genoeg geld gespaard voor een ‘round the world’ ticket naar Australië. Het was mijn droom om te reizen en me onder te dompelen in andere culturen. In landen als Thailand en Laos was ik als westerling helemaal uit de Nederlandse wereld met uitpuilende supermarkten, toiletpotten die we doorspoelen met drinkwater en warme douches. 

Juist toen ik zo bewust werd van die verschillen en alles opnieuw moest leren doen (eten met je handen op de juiste manier is nog een kunst) en daar ook de tijd voor had, zag ik hoe destructief we bezig zijn. Plastic lag overal en werd door koeien en geiten aangezien als gras. Tropisch bos werd gekapt voor palmolieplantages. 

Dat was voor mij een omslag in mijn leven. Ik besloot dat ik hier iets aan wilde doen. Ik ging weer studeren en behaalde een bachelor Antropologie en een master Environment and Resource Management. In de collegebanken werden we geconfronteerd met de ontdekking dat klimaatverandering het volgende wereldprobleem is. Tijdens mijn afstudeeronderzoek in Vietnam zag ik hoe overbevissing daar leidde tot ongelijkheid en armoede. Bekijk hier het filmpje dat ik maakte over mijn onderzoek.

En bij thuiskomst in Nederland werd ik weer geraakt door de overvloed hier. En hoe, zonder erbij na te denken en zonder dat het onze bedoeling is, ons gedrag resulteert in negatieve impact, zoals Babette Porcelijn zo helder laat zien in haar boek De verborgen impact. Of we het leuk vinden of niet, juist omdat we in Nederland zo rijk zijn hebben we veel impact. Gelukkig kan dat kan ook ten goede gekeerd worden. Klimaatverandering en aanverwante problemen worden grotendeels veroorzaakt door menselijk gedrag, maar gedrag kunnen we veranderen; er zijn duurzame alternatieven. De oplossing is met zijn allen actie ondernemen.

We willen allemaal graag leven in een gezonde, veilige omgeving met schoon water, schone lucht en natuur om ons heen. Bijdragen aan het behouden van die wereld begon voor mij als een reeks van inzichten doordat ik werd geconfronteerd met de gevolgen van ons gedrag. 

Ik nodig iedereen uit om te onderzoeken wat jouw relatie is tot duurzaamheid. Die hebben we allemaal, ook al ben je je er nog niet van bewust! Ga op zoek naar wat jou aan je hart gaat en wat jij belangrijk vindt. Ik zie mijn eigen bijdrage als een bouwsteen aan een groter geheel, en dat voelt goed! Samen kunnen een duurzame wereld de realiteit maken.