Stories

Blog: Het duurzame voorbeeld geven

Je moet als organisatie het goede voorbeeld geven, zeg ik elke keer als ik een workshop geef. Hoe kun je je inwoners, bedrijven of klanten vertellen dat van het gas af moeten, dat ze energie moeten besparen of overstappen op groene energie als je dat zelf nog niet doet? Toen ik mijn eigen bedrijf begon, moest ik zelf natuurlijk ook doen wat ik anderen vertel, namelijk zo duurzaam mogelijk ondernemen. Bij elke keuze die ik maakte bedenken, is dit de meeste duurzame keuze? 

Dus toen mijn website was ontworpen, de testen geschreven en de URL geclaimd, was de volgende actie een hostingbedrijf vinden dat alleen groene energie gebruikt. Dat is gelukt, bovendien is hun bedrijf gevestigd in een pand dat klimaatneutraal is. 
Vervolgens had ik visitekaartjes nodig, ouderwets misschien maar nog altijd handig. Deze heb ik laten maken van katoen papier, dat lichtgewicht is en zacht aanvoelt. Het katoen komt van de restjes stof die overblijven van de productie van T-shirts; hiermee red je dus bomen! De katoen wordt gerecycled en komt niet op de restafvalhoop terecht. Win-win-win. 

Tijdens mijn werkzaamheden als projectmanager werk ik veel online, en zoek ik vaak naar informatie. Daarom gebruik ik nu de zoekmachine Ecosia, die 80% van de winst gebruikt om bomen te planten. Sinds ik deze zoekmachine gebruik, zijn er al 257 bomen geplant om de CO2 uitstoot van mijn zoekopdrachten te compenseren. Met de opbrengst van reclame van 45 zoekopdrachten kan al een boom geplant worden, en dat gebeurt voor alle gebruikers. Tenslotte ben ik regelmatig op pad of werk ik op locatie. Dit doe ik per trein en op de fiets en dat lukt bijna altijd. 

Soms moet je iets meer tijd nemen om je keuze bewust te maken, maar nu ik dit zo opschrijf geeft me dit een heel goed gevoel, een ‘warm glow’ zoals Linda Steg, hoogleraar bij de Universiteit Groningen dit noemt. Lees vooral het interview dat mijn collega Anne-Marie Pronk met haar hield voor Warmetruiendag. 

Veel succes met het maken van je volgende duurzame keuze!